100 keer de wereld rond met de deelwagens van Dégage!

100 keer de wereld rond met de deelwagens van Dégage!

Ondanks COVID-19 groeide het aantal leden van Dégage in 2020 met 30%.  Dégage rondde het jaar af met meer dan 4 miljoen gereden kilometers, een record voor Dégage en een uniek cijfer in Vlaanderen.

Impact: check!

4.418.339 kilometers om precies te zijn. Eind 2020 groeide Dégage tot 302 deelauto’s en 3575 leden. Dat met dergelijke aantallen meer dan 4 miljoen gereden kilometers wordt behaald is uniek te noemen in Vlaanderen. Dégage zorgt voor autodelen pur sang: onderbenutte voertuigen laten gebruiken door anderen zodat ze zo efficiënt mogelijk worden ingezet en zo weinig mogelijk stilstaan. Wat resulteert in meer vrijgekomen parkeerplaatsen en een aangenamere omgeving.  

Veerkrachtig deelmodel

“Het jaar 2020 is uitdagend geweest voor Dégage, maar heeft ons tegelijkertijd ook sterker gemaakt”, zegt coördinator Leen Goossens. “Tijdens de eerste lockdown lag het aantal gereden kilometers op slechts 10% van het normale. Net zoals voor de andere autodeelaanbieders was dat een zware streep door de rekening van Dégage. Maar dankzij enkele solidaire aanpassingen aan het deelmodel is Dégage erin geslaagd deze val tijdig op te vangen. Dégage is en blijft een betrouwbare en veilige mobiliteitsoptie.” 

Kostendelend

Dégage biedt een niet-eigen (particuliere) vloot aan via een kostendelend model. De deelauto’s zijn voor alle leden beschikbaar tegen een vaste kilometervergoeding. De ontlener betaalt per kwartaal aan Dégage voor zijn gereden kilometers; Dégage betaalt op haar beurt de eigenaar de gemaakte kosten terug voor deze gedeelde kilometers. 

Veel kilometers per rit

Eind 2020 tekende Dégage 42.050 ritten op. Dat wil zeggen dat een gemiddelde autorit bij Dégage meer dan 100 kilometer telt, wat heel positief is voor een deelauto. De leden betalen per kilometer – niet per tijd – wat de deelauto’s geschikt maakt voor langere periodes. Ze zijn een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen. Voorts ontmoedigt Dégage korte ritten via een getrapte kilometerprijs, en biedt de organisatie ook deelfietsen aan, soms het ideale alternatief voor een (korte) autorit.

Dégage is actief in meer dan 15 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. 


Deze perstekst werd alvast opgepikt door: