Vragen over elektrisch rijden? Check hier onze aparte pagina over elektrisch autodelen.

Ja, dat kan zeker, mits afspraak met de eigenaar. Veel Dégage-eigenaars staan toe dat je hun auto gebruikt met een voorlopig rijbewijs. Er geldt geen minimumleeftijd om de auto’s te gebruiken (op enkele uitzonderingen na).

Autodelers moeten hun verplaatsingen vaker plannen. Er is een laagdrempelig efficiënt reservatiesysteem, maar toch plan je best je uitstappen zoveel mogelijk op voorhand zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je last minute beslist erop uit te trekken. Voor weekendgebruik reserveer je best een week op voorhand. Heb je toch de dag zelf een auto nodig? Dan bel je de eigenaar gewoon op. Je hebt geen garantie dat het lukt, maar in de praktijk zien we dat dit vaak gebeurt én mogelijk is, als je het handig aanpakt.

Indien je langer dan drie dagen de auto wil gebruiken, bespreek je dit eerst met de eigenaar alvorens dit aan te duiden op de kalender. Ook kan je een auto voor een langere tijd boeken, bijvoorbeeld om ermee op reis te gaan. In dat geval bespreek je dat enkele maanden vooraf met de auto-eigenaar zodat hij/zij kan zien of de auto voor zo’n langere periode gemist kan worden.

Met de meeste auto’s in onze vloot kan je naar het buitenland. Dit bespreek je op voorhand met de eigenaar. De eigenaar kan jou dan ook de vereiste documenten meegeven.

Neen, slechts één keer betaalt een nieuw lid 35 euro aan lidgeld. Dit kan bovendien teruggevorderd worden bij sommige steden.  Het enige wat we bij de instap van je vragen, is een waarborgsom van 75 euro. Die wordt aangesproken bij ongevallen of andere onvoorziene omstandigheden, als een soort interne verzekering. Dit bedrag krijg je geheel of gedeeltelijk terug wanneer je Dégage verlaat. Verder betaal je gewoon de kilometerprijs, geen tijd of abonnement.

Hoe meer leden er zijn, hoe groter de som van de waarborgen wordt. Er is veel kans dat slechts een klein deel van je waarborg wordt gebruikt voor een schadegeval. Anderzijds is het ook zo dat je zelf ook van dit waarborgsysteem kan genieten als je een ongeluk tegenkomt: je moet zelf niet de volledige waarde van de auto aan de eigenaar terugbetalen. Je loopt dus inderdaad het risico (een deel van) je waarborg kwijt te raken. Maar de waarborgsommen zijn zeer democratisch (vinden we zelf) voor het quasi onbeperkt gebruik van meerdere auto’s.

Neen, het is de eigenaar die instaat voor die kosten (zoals verzekeringen, taksen en het onderhoud van de auto). De kilometerprijs dekt al deze kosten.

In de kilometerprijzen per gereden kilometer is de brandstof al inbegrepen. Afspraak is wel dat je de auto niet leeg terugbrengt. Dat is niet aangenaam voor de volgende gebruiker. Ook voor jezelf is het beter om regelmatig eens te tanken, die kost wordt namelijk afgetrokken van je factuur, wat jouw uiteindelijk te betalen bedrag gevoelig verlaagt.

De eventuele stijging van de verzekeringspremie wordt opgevangen door het systeem. Als de verzekering tussenkomt en de verzekeringspremie stijgt door schade die de bestuurder veroorzaakt heeft, betaalt die daarvoor eenmalig een vast bedrag van maximum 300 euro (200 euro bij tussenkomst voor schade aan derden en/of 100 euro bij tussenkomst voor schade aan eigen wagen). Bij ernstige overtredingen (zoals dronkenschap of overdreven snelheid) draait de bestuurder volledig zelf op voor alle kosten.