Carine en Rik, onze kernvrijwilligers en wijkantennes van Wondelgem

Carine en Rik, onze kernvrijwilligers en wijkantennes van Wondelgem

Carine en Rik zijn samen actief: als wijkantenne Wondelgem en in de werkgroep vrijwilligerswerking. Beiden vertellen ons enthousiast over hun ervaringen binnen Dégage!

Dag Carine en Rik, kunnen jullie wat meer vertellen over jezelf en hoe jullie
in Dégage zijn gerold?

Carine: We leerden Dégage kennen in 2016 toen we een knalrode Peugeot kochten via een buurman. Dat leidde tot de vraag of we wijkantenne wilden worden voor Wondelgem-Mariakerke. De vraag kwam op een gepast moment: de kinderen waren het huis uit, een scharniermoment in ons leven.

Rik: Eigenlijk heb ik mij bewust nooit een eigen wagen aangeschaft. Wij zijn in de randstad komen wonen waar het openbaar vervoer en de fiets meestal voldoende zijn. In 2014 schonk mijn hoogbejaarde schoonvader zijn auto. Toen die het begaf, bood onze buurman ons zijn wagen aan. Ik was al geïnteresseerd in autodelen en na wat onderzoek sprak Dégage ons aan.

Welke taken voeren jullie zoal uit voor Dégage?

Carine: Ik werk aan de vrijwilligersadministratie en Rik helpt o.a. bij promostanden op evenementen. Hij knutselt graag en maakt bijvoorbeeld promotiemateriaal. Hij is één van de stickeraars van nieuwe deelwagens. Samen zitten wij ook in de werkgroep vrijwilligers en organiseren daar bijeenkomsten zoals de Dégapéro’s en de jaarlijkse vrijwilligersdag.

Waarom zouden mensen zich voor jouw functie willen opgeven?

Carine: Je kan je uitleven in zinvol administratief werk. Het samenwerken biedt veel voldoening.  De goede communicatie is stimulerend en je leert veel bij: zeker van de jongere generatie, goed opgeleide vrijwilligers.

Hebben jullie veel nieuwe mensen leren kennen dankzij Dégage?

Carine: Absoluut! Dégage zit vol wijze en geëngageerde mensen, wat inspirerend is.

Wat is jullie mooiste herinnering aan Dégage?

Carine: Een eerste hoogtepunt was voor ons zeker het 20-jarig bestaan van Dégage, dat werd gevierd met een feest. Daarna volgden de vrijwilligersfeesten en de promostanden op bijvoorbeeld het klimaatfestival. De samenkomsten en overleg momenten zijn boeiend en inspirerend.

Is mond-aan-mondreclame de beste manier om autodelen te promoten?

Carine: Zeker, omdat het een persoonlijk contact creëert en mensen warm maakt om te delen. Dégage leeft van het “lopend vuurtje” dat elk van ons ontsteekt in zijn entourage.

Schrikt een eigen voertuig delen soms mensen af?

Carine: ’t Ja dat is een open deur instampen. Maar schrik is een slechte gids als je intens wil leven. Met onze deelauto hebben we alleen maar goede ervaringen. Bij de sleutelafspraken heb je voldoende gelegenheid voor persoonlijk contact, wat helpt vertrouwen op te bouwen. Met 25 jaar ervaring is goede communicatie, conflicten oplossen en problemen voorkomen, een deel van het DNA van Dégage.  Dégage is een vruchtbaar labo voor de deeleconomie.

Hoe is de werkwijze binnen Dégage?

Rik: Binnen Dégage wordt ingezet op bewust delen en het streven naar meer levensruimte. Diverse middelen worden gebruikt om dit te realiseren: de financiële
middelen zijn daar slechts één van. Als organisatie hanteren wij een holistische aanpak, waarbij mens en milieu nooit uit het oog worden verloren. Er wordt gestreefd naar een duurzame werkwijze die minstens sociaal als ecologisch verantwoord is. Wij ervaren Dégage als een laboratorium, waarbij op maat van de deelnemers wordt geëxperimenteerd en bijgestuurd.

Dus eigenlijk heb je bij Dégage de garantie dat als er iets zou gebeuren, dat
het in orde komt via de organisatie zelf?

Rik: Dégage heeft 25 jaar ervaring in oplossingen vinden als conflict-beheerder. Dat werk is natuurlijk nooit af of sluitend. Het blijft mensen werk. En dat is goed. Ik mocht meermaals horen en zien hoe spanningen niet nuchter en afstandelijk efficiënt weggewerkt werden, maar met takt en betrokkenheid benaderd werden. Het blijft mensen werk en dat maakt ons samenwerken de moeite waard.

Carine: Ik voel wel dat hoe groter we worden hoe groter de druk wordt om iets in orde te krijgen. We waken erop dat het DNA van Dégage toch wel behouden wordt, maar er blijven de spelregels waar iedereen zich aan moet houden

Wat maakt Dégage uniek?

Carine: Bij Dégage vinden wij medestanders die ons aanzetten tot intens leven: dankzij delen, leefruimte scheppen. Mobiliteit delen is niet zomaar de financiële kosten delen. Bewust delen van je mobiliteit aanbod of vraag, is bij Dégage een heel gelaagd verhaal. Een intens menselijk gebeuren van schenken en dankbaar zijn om je kansen. Onze dromen, de hoop, de drijfveren van elk van ons worden impliciet of expliciet in rekening gebracht. Dégage is een bemoedigende omgeving voor wie streeft naar meerwaarde. Delen leidt tot verbinding. Bewust voertuigen delen is de leefruimte vermenigvuldigen.