Dégage zorgt voor minder autokilometers

Geen eigen auto voor de deur hebben staan, zorgt ervoor dat je minder snel in de auto springt en dus minder autokilometers aflegt.

Eén op de drie leden geeft aan dat ze meer zijn gaan stappen of fietsen na instap

Opvallend is dat voor één op de drie gezondheid een motivatie is om bij Dégage te zitten. Zij beweren dat ze door Dégage meer stappen of fietsen. Meer dan 70% van de Dégage-leden fietst dagelijks. Dégage-leden zijn fietsers die af en toe een auto nodig hebben. Dégage-leden gebruiken ook iets vaker de trein dan niet-leden.

Een ontlener binnen Dégage rijdt gemiddeld 2.000 km per jaar

Bij de Vlaming is dit gemiddeld 15.000 kilometer. De helft van de Dégage-leden gebruiken de deelauto enkele keren per maand. Eén op vier minder dan maandelijks. Dégage-leden gebruiken de auto hoofdzakelijk om boodschappen te doen, daguitstappen, een weekendje uit of langere reizen.

Ook stappen leden in Dégage met de behoefte aan een deelauto maar toont de praktijk dat het vaak zonder kan. Van de 4323 leden waren er 2800 leden die een auto hebben gebruikt in 2021. Dus 35% van de leden rijden ‘bijna nooit meer’ met de wagen.

Een eigenaar gebruikt zijn auto zelf minder dan de helft van de kilometers (44%)

Doordat je wagen door anderen worden gebruikt, wordt deze ook minder beschikbaar. Eigenaars binnen Dégage worden geacht hun eigen ritten te reserveren. Net zoals gebruikers overwegen eigenaars het beste vervoermiddel per soort verplaatsing.

Het deelsysteem van Dégage helpt haar leden bewust worden over autorijden

1. Je betaalt per kilometer die je rijdt.

Dit maakt je meer bewust van de kost van autogebruik en stimuleert je om minder te rijden.

2. Je betaalt geen vaste kosten voor lidmaatschap.

Bij Dégage betaal je enkel als je rijdt. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je een deelwagen ‘moet’ gebruiken. Niet rijden is niet betalen. Zo kan je gemakkelijker de auto aan de kant laten staan en voluit kiezen voor fiets of openbaar vervoer. Als je een eigen wagen hebt – en je ongeacht het aantal kilometer vaste kosten voor autobezit moet betalen – probeer je ‘alles uit je auto te halen’. Hierdoor overweeg je voor bepaalde verplaatsingen te weinig alternatieven (want die kosten ‘extra’ geld).

3. Last minute gebruik is mogelijk maar niet standaard.

Het is raadzaam voor de leden om je ritten op voorhand te plannen. Hierdoor ga je bewuster om met je autogebruik. Last-minute reservaties zijn mogelijk maar hangt af van auto tot auto. De auto moet nog beschikbaar zijn en de eigenaar moet de sleutel nog overhandigen aan de gebruiker (al worden sleutelkluisjes meer en meer ingezet). Hierdoor is ‘nog vlug in de auto springen’ minder evident binnen een systeem als Dégage en kies je als gebruiker in dergelijke situaties vaker een alternatief vervoersmiddel.

4. De deelfietsen van Dégage hebben tot doel autoritten te vervangen.

In 2019 startte Dégage met het delen van bakfietsen en andere bijzondere fietsen, zoals elektrische bakfietsen, tandems en speedelecs. Deze fietsen kunnen autoritten vervangen, waardoor het aantal autokilometers nog verder naar omlaag kan. Dégage telde in 2021 28 deelfietsen.

Lees meer: Dégage verbindt en laat burgers opnieuw samenwerken