Dégage wordt werkgever

Op 16 mei 2022 was het nieuwe, vaste team van Dégage compleet. Vier nieuwe (en niet zo nieuwe) medewerkers namen sindsdien het roer over van de freelancers die daarvoor de Dégage-leden en -vrijwilligers ondersteunden. Hoe de omschakeling naar een vast team gebeurde en het nieuwe personeelsbeleid van Dégage tot stand kwam, legt voormalig coördinator Leen Goossens uit.

Vrijwillige schouders, professionele ondersteuning

Dégage deelt: auto’s en fietsen in de eerste plaats. Maar Dégage-leden delen ook samen een verhaal. Dat verhaal was de voorbije 24 jaar eentje van ontmoeting, uitwisseling, groei, en af en toe een botsing. Het Dégage-verhaal draait om mensen: wat de leden delen in ijzeren bakken én fijne momenten maakt de organisatie. Dégage is uitgesproken zelfstandig, steunend op het engagement van diverse individuen die hun mobiliteit samen beter willen inrichten. Steunend ook op (véél) inzet van vrijwilligers. Zonder hen geen draaiend Dégage.

Deze succesformule zorgde de voorbije jaren dan ook voor stevige uitbreiding: vandaag hebben we 4650 leden in meer dan 30 steden en gemeenten, and counting. De vrijwilligers rond de keukentafel kregen door de jaren heen groeiende ondersteuning van freelancers. Vandaag is de organisatie klaar voor een volgende stap, en kiest ze voor een vast team van geëngageerd personeel. Vrijwilligerswerk blijft de basis, dat kan niet anders, maar de vrijwilligers krijgen de omkadering die ze verdienen (en nodig hebben).

Dégage zkt personeelsbeleid

Dégage wordt dus werkgever. Maar hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Twee aanknopingspunten: één: onze eigen waarden, en twee: schaamteloos afkijken van andere organisaties.

Als Dégage duurzaamheid, zelfstandigheid, sociale cohesie en communicatie hoog in het vaandel draagt, dient haar personeelsbeleid dat ook te doen. De vertaling van onze waarden bleek een interessante oefening en eentje waar andere organisaties ook al creatief aan de slag mee waren gegaan. We leerden bijvoorbeeld bijzondere lessen van Muntuit, een initiatief dat gemeenschapsmunten ontwikkelt en promoot en zo gemeenschappen in beweging zet. Zij gaven vlees aan onze ideeën rond zelfsturende teams, vertrouwen en flexibiliteit. De boeiende uitwisseling met bevriende vzw’s rond deze vraagstukken geeft alleszins goesting in meer voor de toekomst.

Dat geëngageerde en gemotiveerde mensen professionele resultaten boeken, bewijzen de vrijwilligers van Dégage al jaren. Het personeelsbeleid mocht dus in het verlengde liggen van onze visie: mensen inzetten op hun competenties, in een flexibele en zelfstandige sfeer. De functie-omschrijvingen gingen (verschillende keren) opnieuw naar de tekentafel en de term coördinator ging op de schop.

“Als Dégage duurzaamheid, zelfstandigheid, sociale cohesie en communicatie hoog in het vaandel draagt, dient haar personeelsbeleid dat ook te doen.”

Het resultaat is een vlakke structuur waarin elkeen zich ontfermt over enkele domeinen, en de eindverantwoordelijkheid bij het team ligt. Deze gelijkwaardige functies worden gelijk verloond, waarbij in een experimentele fase ook wordt afgezien van anciënniteit. De werkpakketten zijn maximaal vier vijfde om de werk-privé balans alle kansen te geven en het loonpakket interessant genoeg om dit ook echt in de praktijk te kunnen brengen. De organisatie vertrouwt haar werknemers en laat ze hun uren en taken zelf inplannen.

Ons kakelvers personeelsbeleid blijft verder evolueren en wordt de komende tijd uitgebreid met een beleid rond vormingen en feedback. In alles blijven we waakzaam voor de balans tussen het werk dat het team verzet en het vrijwilligerswerk, dat de basis blijft van Dégage.

Van linksboven naar rechtsonder: Sissi, Stefanie, Leen, Tina, Gerbrand, Eline, Kirsten.
Stefanie, Eline, Kirsten en Tina vormen het nieuwe team.

Solliciteren in groep, met je toekomstige collega’s

Van je collega’s moet je het hebben in een vlakke structuur. Dus kunnen we maar beter zeker zijn dat het team een topmatch vormt. Twee bekende gezichten kantelen mee in in de nieuwe structuur: Stefanie en Kirsten waren jarenlang vrijwilliger bij Dégage. Beiden deden ze ook al freelancewerk en wagen nu de sprong naar een vaste Dégage-job.

Daar mochten we nog twee teamleden aan toe voegen. Het was belangrijk dat de twee nieuwe gezichten een goede match vormen met onze bestaande team, én met elkaar. De manier om dat te onderzoeken was even ongewoon als interessant: Dégage organiseerde een volledige sollicitatiedag met alle kandidaten, waaraan ook Stefanie en Kirsten deelnamen. De dappere aspiranten werden geobserveerd op hun eigen competenties, maar ook in hoe ze pasten bij elkaar. Klinkt spannend? Dat was het ook, maar ook de niet weerhouden sollicitanten hielden er een fijne en leerrijke dag aan over (hún woorden).

Nu het hele team is samengesteld en de freelancers zacht maar zeker uitvliegen, is Dégage klaar voor een nieuwe fase. Met een personeelsteam dat meer dan ooit de draaischijf zal zijn van een vlotte organisatie en nieuw initiatief. Met een personeelsbeleid dat de waarden van de organisatie draagt en even organisch groeit als onze vloot, in al zijn diversiteit en met de nodige occasionele botsing.

Leen, coördinator-af