De naam ‘Dégage!’

Waarom is Dégage! Dégage?

Goede vraag!
Want een beetje een aparte naam, toch? 😏
In 1998 – het jaar waarin Google werd opgericht en toen er van cambio nog geen sprake was – besloten enkele vrienden een auto te delen. Het groepje gaven ze al vlug een naam: “Autodelennetwerk Gent”. Een fantastisch idee, de naam zelf een beetje fantasieloos, niet?
Het groepje breidde uit. Twee jaar later herdoopten ze zich tot de feitelijke vereniging DAG (“Democratisch Autodelen Gent”). Ja, dat was toen de tijdsgeest.
In 2004 werd er beslist een vzw op te richten. De naam veranderde in Dégage! (“De Gedeelde Autovloot GEnt”). Want ja, toen waren we enkel actief in Gent. Meer dan een acroniem verwees de naam naar de echte missie van Dégage, namelijk minder auto’s op de baan. Die missie dragen we nog altijd hoog in het vaandel. ‘Uit de weg’ is de vriendelijke versie van Dégage. Voor de gelegenheid kregen we zelfs een écht logo!
Ondertussen zijn we actief in heel Vlaanderen. Het acroniem zelf laten we achterwege, al vinden we het leuk dat het oorspronkelijk verwees naar onze thuisstad Gent. We kiezen er nog altijd bewust voor om deze naam te houden in Vlaanderen, omdat we heel graag minder auto’s op de baan zien.
Ja, we weten het, in Franstalig gebied heeft het een andere connotatie, zeker sinds de gele hesjesbeweging. Geen haar op ons hoofd die er in 2004 aan dacht dat we ooit zo groot gingen worden. We hebben enkele auto’s in Brussel en omgeving actief, maar voorlopig maken we er nog geen actieve promo. Mocht daar verandering in komen, dan gebeurt dit onder een andere naam. Je mag altijd een suggestie doen via info@degage.be 🙂