Elke deelt in Bonheiden haar auto met Line

Elke deelt in Bonheiden haar auto met Line

Elke en Line zijn al beide fan van Dégage. Elke heeft een wagen die te vaak stilstaat en Line heeft slechts sporadisch een wagen nodig. Samen willen ze het zaadje planten bij andere inwoners om ook gebruik te maken van Dégage.

Interview uit “RijmHeide”, het infoblad van Bonheiden & Rijmenam, maart – april 2023

Elke, wanneer kwam je op het idee jouw wagen te delen?

Elke: Onze tweede wagen staat vaker stil dan dat hij de baan op is. Toch hebben we nog geregeld deze wagen nodig. Tijdens een bijeenkomst van Klimaan Bonheiden vertelde Line me over Dégage, ik was meteen verkocht aan het idee om mijn wagen te delen.

Line, jij kent Dégage al langer?

Line: Ik gebruik al enige tijd Dégage-wagens voor de sporadische verplaatsingen waar ik een wagen voor nodig heb. Onlangs verhuisde ik naar Bonheiden en zag ik dat er jammer genoeg nog geen wagens beschikbaar zijn in de gemeente. Dankzij Elke komt daar nu dus verandering in.

Wat zijn voor jullie de grootste voordelen?

Line: Dégage is veel goedkoper dan een eigen wagen. Dégage vraagt een eenmalige instapkost van €35 en een waarborg van €75. Nadien betaal je een vaste kilometerprijs voor je ritten. Je betaalt niet voor tijd. Rijd je niet, dan betaal je niet.

Elke: Ook als eigenaar bespaar je op de kosten want Dégage werkt kostendelend. Een auto is duur: verzekering, afschrijving, onderhoud, herstellingen… Allemaal kosten die ik ook heb als de auto stilstaat. Voor elke kilometer dat iemand anders met mijn wagen rijdt, krijg ik deze vaste kosten terugbetaald. Hoe meer inwoners met onze wagen rijden, hoe goedkoper dus.

Waar moet je wel rekening mee houden?

Elke: Onze wagen kent plots een agenda waar we zelf ook rekening mee moeten houden. Het kan dus wel gebeuren dat er iemand anders onze wagen heeft geboekt als je hem plots zelf nodig hebt. Maar moest dat gebeuren dan hoop ik dat er binnenkort nog andere eigenaars zijn binnen Dégage of nemen we de fiets of een elektrische deelwagen van Partago.

Nog dingen die je kwijt wil?

Line: Het leuke is dat je via Dégage niet enkel een wagen ter beschikking hebt, het brengt ook mensen terug met elkaar in contact. Je hebt de kans om mensen beter te leren kennen die misschien om de hoek wonen. Dégage is de buffer tussen de eigenaar en de ontlener voor alle administratie en financiën. Zij bieden de spelregels aan, waarborgen zoals een autodeelverzekering, pechhulp en omnium en een online reservatiesysteem/app waarmee je vlot kan communiceren met de eigenaar van de wagen.

Elke: En er blijft toch nog voldoende autonomie voor de eigenaar, dat maakt het gebruik echt een meerwaarde!