LEZ: hoe zit dat ook weer?

Sinds het begin van dit jaar hebben niet enkel Antwerpen en Brussel, maar ook Gent een Lage Emissie Zone of LEZ. Om leners goed te informeren en te voorkomen dat zij per ongeluk een LEZ binnen rijden, stelt Dégage! kort alle feiten even op een rij.

Gent

Stad Gent besloot tijdens de crisismaatregelen omwille van het coronavirus tijdelijk geen LEZ-boetes uit te schrijven. Opgelet: je ontvangt wel een brief in de bus met een waarschuwing.

In Gent geldt de LEZ in de hele binnenstad (het gebied binnen de R40). Een duidelijke aanduiding van de zone is te vinden op de website van stad Gent of door telefonisch contact op te nemen met 09/210 10 30. Mogelijk wordt deze zone uitgebreid naar de toekomst toe, maar voorlopig worden wagens met euronorm 4 of lager enkel uit de binnenstad geweerd. Parkeren kan momenteel wel nog aan Gent Zuid via de Zuidparklaan (niet LEZ). Let op: het Woodrow Wilsonplein valt wel binnen de LEZ. Via deze weg kan je Parking Zuid niet bereiken. Is de parking volzet, dan word je vooraf verwittigd via aankondigingsborden op de B401 (fly-over), de Zuidparklaan en de stadsring (R40). Maak, indien mogelijk, gebruik van park-en-rides om zo een boete te vermijden.

Het is mogelijk een toelating te kopen om de LEZ toch binnen te rijden met een oudere wagen. Dit kan voor enkele maanden, maar ook voor één dag. Zo’n dagpas kan vermijden dat je toch een zware boete (€150) moet betalen bij het (per ongeluk) binnen rijden van de LEZ. De dagpas kost €35 en kan je kopen via de website van de stad. Hiervoor heb je de nummerplaat en de datum van eerste inschrijving van de wagen nodig. Deze informatie vind je in de deelwagen.

Antwerpen

In Antwerpen strekt de LEZ zich uit over de Antwerpse binnenstad (inclusief de Singel) en een deel van Linkeroever (tussen de E17, de park-en-ride Linkeroever en het Sint-Annabos). De LEZ bestaat in Antwerpen al een tijdje, maar werd vanaf januari 2020 verstrengd: alle dieselwagens moeten nu euronorm 5 hebben, net zoals in Gent.

Ook hier kan je, indien nodig een dagpas kopen van €35. Die kan je online kopen (met A-profiel) of aan de LEZ-automaten in de LEZ. Je moet hierbij ook steeds de nummerplaat van de wagen en de datum van eerste inschrijving geven. Hiermee vermijd je, net als in Gent, een boete van €150. De dagpas kan maximaal 8 keer per jaar aangekocht worden met dezelfde wagen. Laat dus zeker aan de eigenaar weten wanneer je dit doet.

Brussel

In Brussel mogen dieselwagens met euronorm 4 nog tot 2021 binnenrijden. Andere wagens worden geweerd en riskeren een boete van €350, die maximaal vier keer per jaar wordt uitgereikt (maximaal één per kwartaal). In Brussel geldt de LEZ over het hele grondgebied, dus ook voor de randgemeenten. Let dus goed op wanneer je een trip naar onze hoofdstad maakt met een wagen die geen euronorm 4 heeft. Net als in Gent en Antwerpen kan je ook hier de boete vermijden door het kopen van een dagpas van €35, met een maximum van 8 dagen per jaar.

Is de wagen waarmee je rijdt niet LEZ-proof? Dégage! ontwikkelde een duidelijke sticker voor in de wagen, zodat het voor alle leners onmiddellijk duidelijk is dat de wagen de LEZ niet meer binnen mag. Informatie over de voorwaarden van de LEZ is ook steeds terug te vinden in de wagen. De ecoscore kan je lezen bij de omschrijving van de auto in het reservatiesysteem. Een auto gereserveerd die niet binnen mag in LEZ Gent? Dan krijg je een melding bij reservatie. Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact op met Dégage!