Sara uit Brugge kiest voor duurzame mobiliteit

Sara uit Brugge kiest voor duurzame mobiliteit

Bruggelingen kiezen steeds vaker voor duurzame mobiliteit. Ruim een derde van onze lokale CO2-uitstoot  is afkomstig van gemotoriseerde verplaatsingen, terwijl er heel wat alternatieven zijn. De Brugse Sara Declercq besloot haar eigen wagen weg te doen en te kiezen voor de fiets en de deelwagen.  

Sinds kort heb je geen eigen wagen meer, hoe kwam je tot die beslissing?

We hadden elf jaar lang een eigen auto. We kochten die ooit tweedehands en wisten toen al dat we die niet vaak gingen nodig hebben. Toch is een wagen vaak praktisch. We hadden er genoeg van afhankelijk te zijn van onze ouders. Met die auto reden we maximum 2000 kilometer per jaar en daarin was vaak een reisje naar pakweg Zeeland of de Moezelstreek inbegrepen. Zowel mijn man als ik kunnen met de fiets naar het werk en ook de meeste van onze vrienden wonen dichtbij. De fiets bleef dus ons hoofdvervoermiddel.

Autodelen speelde al jaren door mijn hoofd, maar het kleine aanbod van deelauto’s in onze buurt hield me tegen. Daarnaast is een eigen wagen hebben ook gewoon praktisch: last minute naar  zee, boodschappen doen … Daarom hielden we steeds vast aan onze auto, tot nu.  Ik had gehoopt nog even langer te kunnen rekenen op onze auto van vijftien jaar oud, maar in het voorbije jaar hadden we twee keer autopech. Dat overtuigde mij om de auto weg te doen. Al die kosten, de keuring, het onderhoud … Het begon te veel te worden voor de weinige keren dat we die gebruikten.

De dag nadat onze auto weg was, zat ik al in een infosessie van Dégage. Ze vonden het daar hilarisch dat ik nog maar net mijn nummerplaat had weggedaan. Maar het moest snel gaan: ik moest twee weken later naar mijn halfbroer die ver in Oost-Vlaanderen woont. Zo gebruikten we al één keer de wagen van mensen in onze buurt die hun wagen delen.

Wat me ook overtuigde: je kunt ook op reis gaan met zo’n auto als de eigenaars zo lang hun auto kunnen missen. Ik vind het heel belangrijk om met de auto een reis(je) te kunnen maken.

Wat zijn jouw eerste ervaringen? Ben je ook echt ‘je vrijheid kwijt’, zoals velen beweren? 

Het is nog moeilijk te zeggen omdat we de deelwagen nog maar één keer gebruikten. We hebben er wel wat tijd voor genomen. Ik boekte de auto wat vroeger om eraan te wennen. En ik bracht hem een dag na onze reis terug omdat we laat thuis kwamen.

De deelwagen staat niet bepaald om de hoek. De wagen die wij gebruikten staat op ongeveer 20 minuten wandelen. Soms voelt het dus wel alsof ik een stuk van mijn vrijheid kwijt ben, maar ik krijg er ook heel wat voor terug: autodelen kost een stuk minder (dat geld steek je dan bijvoorbeeld in een leuke reis), je doet een extra wandeling of fietstochtje, je leert nieuwe mensen kennen en de deelwagen waarmee we reden was een pak groter en praktischer dan onze vorige auto.

Wat ik ook eerst niet besefte: je kunt alle soorten auto’s in Vlaanderen (via Dégage) boeken. Heb je dus eens een grotere wagen nodig, dan kun je die makkelijk opzoeken in de app. Ik ben ook milieubewust en dat kost nu eenmaal extra moeite. Maar het voelt goed.

Hoe verplaats je je sindsdien? Ben je al op moeilijkheden gestoten? 

We verplaatsen ons het vaakst met de fiets, maar we nemen ook regelmatig de trein. Het was enkel vervelend toen we tuinaarde nodig hadden. Het was niet zo gemakkelijk om dat met de fiets te halen. Maar dat kan ik oplossen door tijdens mijn vakantie een dag in te plannen om verschillende dingen te doen: de kat naar de dierenarts brengen en grote zaken kopen die niet te vervoeren zijn met de fiets. Het vergt wat planning, maar zo lukt het zeker ook!

Meer informatie over autodelen vind je op www.brugge.be/autodelen.