Stan en Barbe uit Brugge

Dégage in het stadsmagazine van Brugge (juli 2022)

Stadsgenoten Stan Herreman (als deelauto-eigenaar) en Barbe Vileyn (als ontlener) maakten elk met hun gezin de overstap naar Dégage. Ze getuigen over de positieve impact van autodelen op hun leven.

STAN, WAAROM HEBBEN JULLIE BESLOTEN OM JULLIE WAGEN TE DELEN?

STAN HERREMAN We zijn fervente fietsers en we merkten dat onze auto steeds vaker stilstond. Op Autoloze Zondag geraakten we aan de praat met een vrijwilliger van Dégage. Van hem leerden we dat particulieren ook onderling kunnen autodelen. Na een infosessie waren we helemaal overtuigd en werden we lid. We delen onze gezinswagen nu al bijna drie jaar met de buurt. Sindsdien wordt onze auto beter gebruikt en kunnen we een deel van de vaste kosten recupereren, terwijl we onze eigen wagen toch nog kunnen gebruiken wanneer we die nodig hebben. Met drie jonge kinderen is dit de ideale oplossing. Als zij wat groter zijn, schakelen we wellicht over op autodelen als ontleners.

WELKE VOORDELEN HEEFT AUTODELEN VOOR JULLIE?

S. HERREMAN Het financiële voordeel is uiteraard mooi meegenomen, maar wij doen vooral aan autodelen omdat we vinden dat te veel wagens te lang stilstaan. Als je auto’s deelt, daalt hun aantal en dan vermindert ook de parkeerdruk. We gaan ook bewuster om met het gebruik van onze wagen en kiezen vaker alternatieven als we ons willen verplaatsen. Particulier autodelen is bovendien een zeer sociaal systeem. Je leert je buren beter kennen en dat zorgt voor verbondenheid.

WAARAAN MOEST JE HET MEESTE WENNEN BIJ HET DELEN VAN JULLIE WAGEN?

S. HERREMAN Als eigenaar moet je ook je eigen gebruik inplannen, zodat ontleners zien wanneer je auto beschikbaar is. In het begin was dat wel wat aanpassen, maar het systeem is gelukkig zeer gebruiksvriendelijk. Een vast gebruik kun je met enkele muisklikken regelen. Voor we onze auto uitlenen, zorgen we ook meer dan vroeger dat hij goed in orde en proper is.

BARBE, DOE JE AL LANG AAN AUTODELEN?

BARBE VILEYN Zo’n tien jaar geleden gebruikte ik voor het eerst een deelwagen en ondertussen heb ik de smaak echt wel te pakken. Ik gebruik de deelwagens niet alleen voor mezelf, maar ook om mijn dochter naar school en verjaardagsfeestjes en dergelijke te brengen. Een eigen wagen hoeft voor mij momenteel niet, want we doen heel veel met de fiets. Maar soms heb je nu eenmaal een auto nodig … Mocht ik terug een eigen wagen aanschaffen, zou ik zeker overwegen om die met anderen te delen.

WAT ZIJN VOLGENS JOU DE PLUSPUNTEN VAN AUTODELEN MET DE BUURT?

B. VILEYN Met je computer of je smartphone kun je heel gemakkelijk een wagen reserveren. Je moet enkel de eerste keer goed afspreken met de eigenaar, bijvoorbeeld om te weten waar de auto staat. Vanaf dan spreekt het allemaal voor zich. De eigenares van mijn vaste Dégage-auto heeft een sleutelkluisje aan haar voordeur. Zo kan ik de sleutel ook nemen als zij niet thuis is. Gemakkelijker kan het niet. Als haar auto niet beschikbaar is, zijn er voldoende alternatieven. Je kunt zelfs een bestelwagen lenen. Bij Dégage betaal je ook een eerlijke prijs, gebaseerd op de werkelijke kost van de auto. Je betaalt enkel per kilometer en dat is ideaal voor langere verplaatsingen.

WAAROM ZOUDEN MEER MENSEN DEELAUTO’S MOETEN GEBRUIKEN?

B. VILEYN Het is goed dat de auto een minder dominante plaats krijgt in onze stad en onze maatschappij. Autodelen is duurzaam en financieel interessant. Het systeem creëert bovendien aangenamere buurten met meer verbinding.