Stoppen met douchen en intussen nog een dure wagen onderhouden? Die wagen delen is slimmer én schoner.

PERSBERICHT

Met de energiecrisis voelen we het nog meer: autorijden kost geld. Door de eigen auto te delen met anderen, spaart een auto-eigenaar bij Dégage gemiddeld 1.300 euro autokosten uit per jaar. Effectiever dan stoppen met douchen, én een stuk beter voor het klimaat. 

Niet enkel de hoge brandstofprijzen maken een auto duur. Een eigen wagen kost al snel enkele duizenden euro’s per jaar aan vaste kosten voor aankoop, verzekering, onderhoud … En dat terwijl de meeste wagens het grootste deel van de tijd stil staan: omdat je thuis kan werken, ’s avonds nergens naartoe moet, in het weekend enkel de wagen van je partner gebruikt … Door je eigen wagen te delen, kan je deze kosten spreiden over verschillende gebruikers.

 

500.000 euro uitgespaard

Eigenaars die via Dégage hun auto delen, verdienen gemiddeld 1.300 euro per jaar van deze vaste kosten terug, wat bij sommigen kan oplopen tot meer dan 2.000 euro. Op één jaar tijd – tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022 – spaarden Dégage-eigenaars samen bijna 500.000 euro aan vaste kosten uit. 

Ook wie helemaal geen eigen wagen (meer) wil, doet zijn bankrekening een plezier met autodelen. Bij Dégage betaal je als gebruiker per gereden kilometer, niet per tijd. Zo bespaar je als gebruiker al snel 500 tot 4.000 euro per jaar. De deelauto’s van Dégage zijn goedkoper dan een eigen (niet-gedeelde) wagen, voor wie minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt. En dat is wat de Vlaming gemiddeld rijdt.

 

Goedkoper elektrisch rijden

Elektrische wagens zijn in aankoop vaak duurder, maar zijn dan weer goedkoper in gebruik. Een elektrische auto die niet veel rijdt, kan hierdoor een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld een benzinewagen. Door ook elektrische wagens te gaan delen en de vaste kost van de aankoop over meerdere gebruikers te spreiden, wordt de kostprijs vergelijkbaar met die van andere voertuigen. Dit maakt dat elektrische wagens binnen Dégage aan dezelfde kilometerprijs kunnen aangeboden worden. Momenteel telt Dégage 22 elektrische auto’s, bijna 6% van de vloot. Dit is een stuk hoger dan het gemiddelde van het Belgische wagenpark, dat slechts 1,2% bedraagt.

 

Beter voor het klimaat

De impact van je eigen wagen delen bij Dégage is een stuk groter dan je minder douchen. Bij Dégage worden momenteel 400 auto’s van particulieren gedeeld met 4900 gebruikers in 31 steden en gemeenten. In 2021 goed voor 6 miljoen gedeelde kilometers. Elke Dégage-auto vervangt 4 tot 18 andere auto’s. Hiermee spaarden Dégage-leden 9532 ton grondstoffen uit en zorgden ze voor 11 kilometer vrije ruimte op straat. 

Dégage ondersteunt dan ook de boodschap van de klimaatmars op 23 oktober. Door particulier auto- en fietsdelen in Vlaanderen en Brussel verder mogelijk te maken, bieden we mee een uitweg voor de ecologische en sociale crisis waarin we ons momenteel bevinden. In combinatie met veilige fietsinfrastructuur en een performant openbaar vervoer, geeft autodelen de duurzame mobiliteit van de toekomst mee vorm.

Meer info?

https://www.degage.be/over-ons/