Voordelen voor de fiets-eigenaar

Een tandem, bak- of plooifiets, speed pedelec, … Wij geven je tien goede redenen waarom je fiets delen een slimme zet is!

Bij de intake van de fiets, moet je fiets in orde staan. Daarna garanderen wij dat de fiets in dezelfde technische staat blijft door de kosten van onderhoud, schade en diefstal te dragen, afhankelijk van het gebruik van de fiets. Dit gaat over fietsonderdelen en het kader, niet over de verf. Als je jouw fiets terugtrekt worden kettingen, remblokken en banden vernieuwd, tenzij er geen slijtage te merken is.

Zowel fiets-eigenaar als fietsgebruiker tekenen bij het instappen een contract. Er worden sluitende afspraken gemaakt omtrent verzekeringen en schadegevallen. Ook heb je als eigenaar de garantie dat je om het kwartaal een deel van de gemaakte kosten terugkrijgt. Dégage Fietsdelen telt reeds meer dan 350 gebruikers. Je kan direct je fiets delen en je krijgt ook een promopakket van ons. Zo zien je buren dat je meedoet met Dégage Fietsdelen en stimuleer je het gebruik

Dégage is een kostendelend systeem. Door je fiets te delen, druk je alle vaste kosten. Onderhoud, verbruik, slijtage en verzekering worden verdeeld over alle personen die je fiets gebruikt hebben. Op die manier rij je zelf tegen kostprijs. We rekenen het gebruik op basis van dagdelen uit. Je zorgt ervoor dat je jouw eigen fiets in het reservatieprogramma blokkeert voor eigen gebruik, zodat er een faire betaling kan gebeuren.

Hoe vaker anderen jouw fiets lenen, hoe meer je terugkrijgt. Elk kwartaal betaalt Dégage je een deel van de kosten terug. Van zodra je fiets 6 dagdelen wordt ontleend per maand, recupereer je de onderhouds- en verzekeringskost. Het eerste half jaar staat Dégage in voor de verzekeringskost.

Op de website van Dégage zien alle leden op een deelkalender welke fietsen op welk moment vrij zijn. Ze reserveren online. Je ontvangt automatisch een mail ter goedkeuring. Pas als jij bevestigt, is de reservering officieel. Je kunt meteen ook afspreken wanneer en waar je de sleutels overhandigt.

25% van het autogebruik bij Dégage, is voor afstanden van minder dan 10 km. Voor deze kleine verplaatsingen kan je veeleer de fiets gebruiken. Maar vaak gaat het over inkopen doen in de supermarkt of het vervoeren van kinderen naar buitenschoolse activiteiten. Met het delen van fietsen-op-maat willen we ons inzetten om het aantal korte autoritten terug te dringen. Want net die korte verplaatsingen zijn het meest vervuilend.

Je draagt actief bij tot een leefbaardere buurt. Door je fiets te delen, kunnen anderen hun auto laten staan. Een buurt met minder auto’s wordt vanzelf veiliger en leefbaarder. Bovendien leer je elkaar beter kennen door samen dezelfde fiets te gebruiken en wie weet maak je er vrienden bij!

Om lid te worden van Dégage! vzw betaal je eenmalig maar 35 euro. Die som krijg je bovendien integraal terug van Stad Gent, als je aan de voorwaarden voldoet. Er is géén jaarlijks abonnement. Het enige wat we bij de instap van je vragen, is een waarborgsom van 75 euro. Die wordt aangesproken bij ongevallen of andere onvoorziene omstandigheden, als een soort interne verzekering. Wil je uit de vzw stappen, dan krijg je deze waarborg geheel of gedeeltelijk terug.

In ons systeem blijf je eigenaar van je fiets. Binnen de krijtlijnen van Dégage bepaal je zelf wat kan en niet kan. Wil je bijvoorbeeld niet dat je fiets buiten staat, dan kun je dat aangeven in het gebruiksreglement van je fiets. Indien de ontlener met jouw fiets naar het buitenland wil, dan wordt dit eerst met jou besproken

Heb je nood aan een fiets op maat, dan reserveer je gemakkelijk een fiets uit onze Dégage-vloot. Alle regels en prijzen voor de fiets-ontlener gelden dan ook voor jou.

Wil je uit de vzw stappen, dan kan dat natuurlijk. Je krijgt dan je waarborg geheel of gedeeltelijk terug. Kettingen, remblokken en banden worden door ons vernieuwd, tenzij er geen slijtage te merken is.