Elektrisch autodelen bij Dégage

Af en toe organiseren we online infosessies over het delen van een elektrische auto met Dégage! Check hiervoor onze kalender. Je hoort alles over wat Dégage voor je kan betekenen en we formulieren antwoorden op vragen over onder meer aankoopprijs, rijbereik, laadpalen en voorbehouden parkeerplaatsen.

Waarom elektrisch autodelen?

Kiezen voor elektrische auto’s in een autodeelsysteem is zowel voor de eigenaars als ontleners extra voordelig. Elektrische auto’s zijn momenteel nog steeds duurder in aankoopprijs dan gewone auto’s met een verbrandingsmotor. Daarnaast zijn er ook nog niet veel tweedehands voertuigen van dat type op de markt. Door ze in een deelsysteem te stoppen kan de eigenaar de hogere aankoopkost terugverdienen. Per gereden kilometer dat iemand anders met je wagen rijdt, krijg je bij Dégage kosten terugbetaald. En dat zijn álle kosten, gaande van de aankoop tot een carwashbeurt. Zo wordt een wat duurder model toch betaalbaar. Een elektrische auto die gedeeld wordt binnen Dégage kost per km niet meer dan een benzine-auto.

Tegelijk kan de ontlener gebruik maken van een duurzame (en duurdere) wagen, zonder zelf de aankoop te moeten maken. Door verschillende elektrische voertuigen aan te bieden, geven we onze leden ook de kans om ervaring op te doen met elektrisch rijden en op lange termijn resoluut voor duurzame mobiliteit te kiezen.

Lees hier hoe Dégage haar vloot vergroent aan dezelfde goedkope prijs.

Wij geven je enkele voordelen op een rijtje:

  • Onderhoud, brandstof, belastingen, … Een gedeelde e-auto kost op termijn hetzelfde of zelfs minder dan een fossiele auto.
  • Niet meer schakelen: dat is leuk, comfortabel én beter voor de auto
  • Minder fijnstof bij het rijden, is goed voor de lucht in je straat (en je eigen longen)
  • Rijden zonder CO2 uit te stoten, is denken aan de (nabije) toekomst van jezelf en je buren
  • Als eigenaar blijf je zeggenschap hebben over je auto en biedt je propere en betaalbare mobiliteit aan je buren
  • Is een e-auto voor een bepaalde rit toch niet zo praktisch? Door in een autodeelsysteem te zitten kan je een ander voertuig kiezen voor mocht je denken dat het met een e-auto wat moeilijk zou gaan.
  • De Vlaamse overheid reikt een subsidie uit van max. 5000 euro bij de aankoop van een elektrische auto. meer info. Een lijst van mogelijke e-auto’s vind je hier.

Onze experts van werkgroep vergroening gingen wat dieper in op bepaalde voordelen. Laat je overtuigen en gooi je vooroordelen overboord.

Of bekijk even deze video en je bent volledig mee met elektrisch rijden anno 2022.

Onze elektrische wagens

Dégage heeft al een 40-tal elektrische auto’s in haar vloot (inclusief een Twike). Lees het interview met enkele van onze eigenaars of lees hier enkele (oprechte) verhalen van de eigenaars en ontleners waarom zij elektrisch rijden.

Dégage ondersteunt je

Tijdelijke actie: voorschot van Dégage, exclusief voor haar leden

Mail naar elektrischrijden@degage.be voor advies over het type wagen, over laadfaciliteiten en voor ondersteuning in de premie-aanvraag. We zoeken naar oplossingen in je buurt voor laden van de auto en voor het drukken van de aankoopprijs (bv. welk model kent vandaag de beste prijs/kwaliteit). De huidige eigenaars van elektrische auto’s zijn héél behulpzaam en enthousiast om je zotste vragen te beantwoorden.

En vanaf 1/1/2024 kan je bij de aankoop beroep doen op een premie van de Vlaamse overheid. Deze auto’s komen in aanmerking voor deze premie. Let wel op dat ze binnen de kostendelende structuur van Dégage moeten vallen. Vooraleer je een (duurdere) auto koopt en die wil delen met Dégage, contacteer ons vóór de aankoop ervan. Pas bij een simulatie op maat kunnen we rekening houden met factoren als een eigen laadpaal, goede laadgewoontes, lange levensduur en restwaarde, en premies of kortingen. Contacteer ons dus voor een gepersonaliseerde simulatie.

Check onze pagina ‘veelgestelde vragen’. Wie weet lees je daar het antwoord op je vraag.

Nog niet overtuigd? Leen alvast binnen Dégage eens een elektrische wagen voor je typische trips of leen er verschillende om te vergelijken. “Try before you buy” kan perfect binnen Dégage.

Dégage & elektrisch autodelen

Dégage probeert zoveel mogelijk auto-eigenaars te overtuigen hun auto te delen, zodat andere mensen geen nieuwe auto moeten kopen of hun bestaande auto kunnen delen of wegdoen. Bovendien vergroenen we stap voor stap onze vloot door vervuilende wagens te weren en de aankoop van elektrische wagens ter vervanging aan te moedigen. Met een kostendelend model houden we de prijs per kilometer laag (lees hier hoe Dégage vergroent aan dezelfde voordelige prijs). Minder auto’s in de stad, de overblijvende auto’s minder doen uitstoten, en toch iedereen mobiel houden tegen een betaalbare prijs. Dat is waar Dégage voor gaat.

Benieuwd naar ons standpunt rond elektrisch rijden binnen een duurzame mobiliteit? Lees onze visie ‘elektrisch delen’.

Elektrisch rijden, hoe doe je dat?

Koudwatervrees om elektrisch te rijden? Deze video van Autodelen.net toont alvast hoe het moet.